Ontspan

Ontspan, relax, rust en laad op.

Stilstaan & loslaten om te kunnen bewegen.

Stilstaan & loslaten om te kunnen bewegen.

Ramses Shaffy zong “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!”.
Ik zong altijd mee “Zing, dans, huil, lach, heb lief, raas en verwonder!”

Welzijn en gezondheid, fysiek en mentaal gaan hand in hand. Daar hoef je niet in te geloven, dat is een feit en al lang wetenschappelijk uitermate goed onderzocht en bewezen. Of je nu bij rust, reinheid en regelmaat gedijd of Pluk-de-dag als levensmotto hanteert, jouw welzijn heb je voor het grootste gedeelte zelf in de hand.

Ontspannen als kunst, leren loslaten + uitstel van oordeel (en betekenis geven) als middelen.
Als mens, werknemer, ouder, partner en als sporter loont het de moeite om hier aandacht aan te besteden en die kunst te leren beheersen. Koen de Jong en Bram Bakker besteden hier prima aandacht aan in hun Sportrusten aanbod. Ze schrijven terecht en mooi; als je lichaam veranderd, verandert je denken”.

Mentale factoren en het fysieke lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet voor niets geldt al heel lang ‘een gezonde geest huist in een gezond lichaam’.  En zelfs ernstig zieken laten zien wat de geest allemaal kan in een door ziekte aangedaan lijf en leven. Levenslust, wat betekent dat voor jou?

Even terug naar ontspanning. Zonder diep in te gaan op alle factoren en de complexiteit van dit fenomeen, neem dit ter harte:

 • de geest/ het denken (jij zelf dus)  geeft betekenis aan dat wat je voelt en de situatie waarin je je bevindt -> leer afstand nemen, leer loslaten en heb vertrouwen in dat wat belangrijk is hierdoor niet verdwijnt.
 • het lichaam registreert emoties en zal ernaar handelen naar beste weten, zonder dat jij invloed hebt op deze uitingen. Je kunt wel zorgen dat deze gevolgen (en bijvoorbeeld bijbehorende hormonen en fysieke reacties) teniet gedaan worden. Leer dit. Leer ontspannen. Ontdek de rijke variëteit aan beschikbare ontspanningstechnieken.
 • Ontdek wat voor jou de randvoorwaarden zijn voor ontspanning en creëer die, zoek ze op. Niet alleen in cursus en trainingsvorm, ook in omstandigheden en gezelschap.
 • Een goede balans tussen inspanning en ontspanning vergroot de weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal. En geloof me, jouw omgeving is ook blijer met een blije jij.

Meer weten? Mijn aanpak is gericht op jouw situatie en behoeften. Alle adviezen die voor jou waardevol zijn op het gebied van bewegen, oefening, houding, training, ademhalen, hydratatie, voeding, stress en mentale factoren reik ik je met plezier aan tijdens de behandelingen.

Tweets

Contact

  • 0618390923 SMS of WhatsApp
  • www.kwintessentieel.nl
  • Flevoweg 12C
   2318 BZ Leiden Locatie Fijn! Leiden Gratis parkeren. Tip: parkeer bij Gamma om de hoek.