De 5 van Kwintessentieel

Waarom de naam Kwintessentieel?

Quinta essentia

Tijdens een prijsvraag lang geleden, ik werkte toen bij De Nederlansche Bank NV in Amsterdam, won ik de 2e prijs met het geven van een nieuwe titel aan een kunstwerk. Wim Duisenberg was toen nog president-directeur en zijn vrouw nog niet prominent in het nieuws geweest. De naam de ik zelf bedacht weet ik niet meer, de naam die de winnaar van de 1e prijs bedacht wel en die maakte een onuitwisbare indruk op me. Net als het schilderij zelf, dat met die nieuwe naam en de verklaring van de prijswinnaar direct een heel nieuwe dimensie kreeg: Kwintessens.

De Kwintessens of Quintessens = de ziel, de pit, het krachtigste van iets. In de alchemie de steen der wijzen. Ontleent aan het Latijnse ‘essentia’ of het wezen van iets. Bij Aristoteles was dit woord synoniem met wat nu ether wordt genoemd, ofwel het vijfde element, gedestilleerd uit de andere vier elementen water, vuur, aarde en lucht. In de middeleeuwse alchemie begon dit begrip een eigen leven te leiden.
Het vijfde, spirituele en volmaakte element werd niet verkregen door gewone alchemistische handelingen maar op spirituele wijze door het ‘filosofisch vuur’. Zo werd de spiritus (‘geest’) of quintessence van een (immaterieel) object verkregen. In de 19e eeuw begint quintessens de algemenere betekenis ‘het voornaamste, hoofdzaak’ te krijgen, om vervolgens, in de tweede helft van de 20e eeuw, deze rol vrijwel geheel aan essentie af te staan.

Uiteindelijk maakte ik er in 2002 bij de kamer van Koophandel Leiden ‘Kwintessentieel’ van als bedrijfsnaam, zodat ik zelf altijd op zoek zou blijven gaan naar wat in mijn ogen echt belangrijk is.Wat het verschil maakt. Wat energie is en geeft. Wat bezielt. En wat verwonderd door schoonheid.
En die kunnen en blijven opmerken in grote en zeker ook kleine zaken, dat is mij in ieder geval gelukt.

En zakelijk betekent het voor mij dat ik de vragen en behoeften van mijn klanten voorop stel en op zoek ga naar de beste oplossingen.

Net als mijn vrienden van het HappyPlanetPlatform uit Leiden trouwens. Kent u ze al?

Tweets

Contact

    • 0618390923 SMS of WhatsApp
    • www.kwintessentieel.nl
    • Flevoweg 12C
      2318 BZ Leiden Locatie Fijn! Leiden Gratis parkeren. Tip: parkeer bij Gamma om de hoek.