Beweeg

Het lichaam is ontworpen als een bewegings-apparaat, stilzitten is dus niet het uitgangspunt geweest bij het ontwerp.

Bewegings-apparaat

Bewegen is van levensbelang

Te weinig bewegen en te lange statische belasting, onvolledige voeding , hormoongestel uit-balans,trauma (impact van buitenaf), stress en bepaalde ziekten zorgen voor onbalans en verstramming.

Alle spieren communiceren met elkaar, in het hele lichaam, via spierbindweefsel of myofascie en het centraal zenuwstelsel. Een probleem in 1 spier of een ‘knoop/triggerpoint’ heeft gevolgen voor alle spieren in hetzelfde bindweefselsysteem. Hierdoor neemt de mogelijkheid voor het centrale zenuwstelsel om de totale balans en coördinatie te verzorgen af. Dit is het begin van een vicieuze cirkel  en almaar verergerende problemen, bewegingsbeperkingen en pijn. → Blijf dus in contact met je lijf en beweeg & speel bijvoorbeeld met loslaten en andere kleine fysieke en mentale oefeningen . Leer je lijf weer kennen, zoals je het als baby en kind hebt ontdekt. En stuur zelf je spieren aan en niet meer andersom. Alleen belangrijke spieren zoals het hart bijvoorbeeld werken onafhankelijk van jouw bewuste aansturing.

En ervaar je een spannende situatie; beweeg, beweeg, beweeg! Je kent vast de Fight/Flight/Freeze reactie. Die is ingebouwd in ons systeem voor levensbedreigende situaties. Wist je dat die ook getriggerd wordt in de mentale vorm van grote stress? Het is een een prachtig en effectieve reactie van allerlei systemen in ons lichaam gericht op overleven. Dus zonder tussenkomst van onze wil en het brein of denken en betekenis geven. Als hier de fight/flight/freeze-reactie optreed, maak gebruik van bewust en slim ademhalen om weer bij de les te komen en zelf de regie te gaan voeren.

Kijk eens naar de korte lezing van onze bekendste hersenonderzoeker Prof. Dr. Erik Scherder, die ik in 2013 in Amsterdam ontmoette.

Oefening: korte (kantoor-) beweeg routine

Stilzitten = levenslange garantie op klachten

Stilzitten = levenslange garantie op klachten

10 * rustig springen op de plaats met armen op en neer zijwaarts
10 *Heupswing
5 * Squats
5 * Schouder 8-tjes, links en rechts apart
5* Vanity/IJdeltuit
5* Hoofdrol links en 5* rechts
2* Zijwaartse stretch, strek omhoog , trek met linkerarm de rechterarm zover mogelijk over je heen op de uitademing

Meer weten? Mijn aanpak is gericht op jouw situatie en behoeften. Alle adviezen die voor jou waardevol zijn op het gebied van bewegen, oefening, houding, training, ademhalen, hydratatie, voeding, stress en mentale factoren reik ik je met plezier aan tijdens de behandelingen.

Tweets

Contact

    • 0618390923 SMS of WhatsApp
    • www.kwintessentieel.nl
    • Flevoweg 12C
      2318 BZ Leiden Locatie Fijn! Leiden Gratis parkeren. Tip: parkeer bij Gamma om de hoek.